Bănci de stocare
celule stem

Bănci publice de stocare

Sistem bancar de uz public

Atunci când părinții donează sânge din cordonul ombilical la o bancă de uz public, aceștia semnează un formular de consimțământ informat care dă permisiunea băncii să înregistreze sângele de cordon al copilului lor într-un registru național care pot fi consultat pentru a identifica o potrivire pentru un pacient. Sângele din cordonul ombilical este înregistrat exclusiv în funcție de tipul său de țesut, fără a se oferi vreo informație cu privire la identitatea donatorului. Succesul în identificarea de donatori compatibili depinde de mărimea și diversitatea stocurilor de sânge din cordonul ombilical disponibile. Acesta este motivul pentru care toate registrele naționale din întreaga lume sunt conectate și fac schimb de informații cu privire la unitățile stocate disponibile. Acest lucru sprijină identificarea donatorului cel mai potrivit și compatibil pentru orice beneficiar care se află în nevoie. Băncile publice de sânge din cordonul ombilical colectează, prelucrează și stochează unități de sânge din cordonul ombilical pentru transplant alogenic. Aceste bănci sunt adesea finanțate de sistemele naționale de sănătate și stochează unități de sânge din cordonul ombilical donate în mod altruist de către părinți pentru o potențială utilizare în cazul oricărui pacient care are nevoie.

Băncile de uz public sunt supuse unor reglementări naționale și trebuie să respecte protocoale stricte pentru a obține unități de sânge sigure și de înaltă calitate, dispunând de un număr mare de celule, deoarece vizează să stocheze cât mai multe unități de sânge din cordonul ombilical posibile pentru a fi utilizate în tratamentele clasice. Numai atunci unitățile lor pot fi incluse în registrul național. În unele țări, este necesară o acreditare internațională suplimentară (FACT-NeTCord sau AABB). În plus, o astfel de acreditare este obligatorie pentru băncile de sânge din cordonul ombilical incluse în registrul de donatori la nivel mondial.

agsdix-null

În România nu există bancă publică de celule stem.

Bănci private de stocare

Sistem bancar de uz familial

Băncile de stocare sânge și/sau țesut din cordonul ombilical pentru uz familial colectează prelucrează și stochează unități de sânge și/sau țesut din cordonul ombilical pentru uz autolog sau de familie, ceea ce înseamnă că aceste unități de sânge și/sau țesut din cordonul ombilical vor fi păstrate pentru uzul exclusiv al donatorului sau pentru cineva din familia acestuia, care ar dezvolta o boală ce necesită în viitor un tratament cu celule stem.

Cele mai multe dintre aceste bănci sunt instituții private. La aceste bănci, familia plătește o taxă pentru a colecta și pentru a stoca sângele și/sau țesutul din cordonul ombilical al copilului lor, iar aceste unități nu vor fi puse la dispoziția publicului prin intermediul registrelor naționale sau internaționale.

Pentru a fi autorizate, toate băncile de stocare trebuie să respecte reglementările naționale generale privind bunele practici de fabricație și marketing.

Cu toate acestea, anumite criterii de calitate cheie pentru stocarea unităților de sânge și/sau țesut din cordonul ombilical care urmează să fie utilizate în transplanturi (adică volumul de sânge care urmează să fie colectat, intervalul de timp maxim între colectare și prelucrare, precum și numărul de celule stem per unitate) ce nu sunt abordate întotdeauna în legislația națională, ci mai degrabă în standardele elaborate de organizațiile internaționale de acreditare specializate (de exemplu, FACT-NeTCord sau AABB). Prin urmare, părinții trebuie, de asemenea, să cerceteze dacă banca deține orice alte acreditări de la organismele internaționale de acreditare.

Mai mult decât atât, este necesar ca părinții să verifice la bancă asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla cu unitatea lor de sânge și/sau țesut din cordonul ombilical, în situația în care banca trebuie să se închidă indiferent de motiv.

În plus, părinții trebuie să fie, de asemenea, conștienți de faptul că, în cele mai multe bănci de uz familial, unitățile de sânge și/sau țesut din cordonul ombilical vor fi eliminate dacă părinții încetează să plătească taxa de stocare.

Spre deosebire de băncile publice, unde se stochează doar celule stem hematopoietice, în unele băncile private părinții pot stoca și celule stem mezenchimale și endoteliale.

Bănci publice de stocare

Băncile publice depozitează sângele colectat din cordonul ombilical la naștere. Părinții aleg să doneze sângele ombilical, care, dacă este eligibil și suficient de bogat în celule stem hematopoietice, va intra într-o bază de date publică.

Baza de date publică

Baza de date publică poate fi accesată de o rețea internațională de centre de transplant, aflate în căutarea unităților de sânge potrivite pentru pacienții lor.

Utilizare probă

Prin donare, proba poate fi utilizată de către orice persoană care are nevoie de aceasta, oriunde în lume.

Bănci private de stocare

Stocarea în banca privată, înseamnă că la naștere, sângele și/sau țesutul din cordonul ombilical sunt recoltate, trimise și stocate în banca privată aleasă contra cost, pe o perioadă de minim 20 de ani. În funcție de serviciile oferite de banca privată, probele pot fi testate, procesate și stocate doar celule stem izolate.

Accesibilitate

Probele stocate într-o bancă privată sunt accesate doar de propietari oricând este necesară utilizarea lor.

Utilizare exclusivă

Probele stocate pot fi utilizate exclusiv de copilul donator sau membrii familiei sale.