Stocarea sângelului și țesutului din cordonul ombilical

Sângele din cordonul ombilical

În momentul nașterii copilului, cordonul ombilical este clampat. Astfel, sângele din cordonul ombilical și placentă nu mai este necesar copilului sau mamei. În acest moment, sângele din cordonul ombilical poate fi colectat, fie înainte, fie după ce placenta este eliminată, în funcție de procedura spitalicească. În cazul în care sângele din cordonul ombilical nu este colectat în scopul stocării, acesta va fi aruncat și incinerat ca și alte produse biologice în conformitate cu reglementările naționale și internaționale.

După naștere, copilul nu mai are nevoie de acest sânge suplimentar, care se numește sânge din cordonul ombilical sau pe scurt, ”sânge din cordon”.

Sângele provenit din cordonul ombilical conține toate elementele normale ale sângelui – globule roșii, globule albe, trombocite și plasmă.

Dar acesta este, de asemenea, bogat în celule stem hematopoietice, similare cu cele prezente în măduva osoasă. Celulele stem prezintă potențialul de a se dezvolta remarcabil în mai multe tipuri diferite de celule din organism pe parcursul vieții timpurii și creșterii.

Acestea servesc ca un fel de sistem reparatoriu intern, divizându-se fără limită, mai mult sau mai puțin, pentru a reface alte celule, atâta timp cât persoana este încă în viață. Acesta este motivul pentru care celulele stem pot asigura opțiuni de tratament pentru o mare varietate de boli.

Celulele stem hematopoietice sunt celulele sanguine care dau naștere la toate celelalte celule sanguine. Celulele sanguine sunt vitale pentru organismul uman. 

În fiecare an, mii de pacienți sunt diagnosticați cu boli hematologice maligne sau non-maligne, care pot fi tratate prin transplantul de celule stem hematopoietice, ca parte a regimului terapeutic. Atunci când sunt transplantate, celulele stem hematopoietice repopulează măduva osoasă a pacientului, proliferează și se diferențiază în celule sanguine mature și funcționale.

Țesutul din cordonul ombilical

În timp ce băncile de sânge din cordonul ombilical, necesită probe de sânge, prelevate din cordonul ombilical, țesutul cordonului este ceea ce constituie cordonul ombilical.

Țesutul este format din vasele de sânge și din Gelatina Wharton, o substanță gelatinoasă care izolează și protejează cordonul ombilical. Mai important, țesutul conține celule stem mezenchimale (MSC). Aceste celule sunt diferite de cele găsite în sângele din cordonul ombilical și au potențialul de a trata afecțiuni medicale, precum artrita, diabetul și de a fi utilizate în tratamentul rănilor și leziunilor ale măduvei spinării. MSC pot fi, de asemenea, găsite în măduva osoasă, țesutul adipos și sângele din cordonul ombilical, totuși dovezile sugerează că celulele luate din țesutul cordonului ombilical sunt capabile să crească mai rapid decât cele din alte surse.

De asemenea, în venele și arterele cordonului ombilical se găsesc celulele progenitoare endoteliale (EPC). Acestea sunt implicate în angiogeneză (formarea de noi vase de sânge) și în regenerarea țesutului cardic, a țesutului cerebral și a pielii. Au potențial de a trata mușchi cardiac, leziuni cerebrale și leziuni ale pielii.